Ut av skapet – inn i minefeltet

GetAttachment.aspx

Det er litt pussig. Jeg innrømmer det. Egentlig helt absurd. Å få over 20 oppslag i riks-, region- og lokalpresse samme dag som Norge sto stille og mintes det som skjedde i Oslo og på Utøya en sommerdag for fire år siden. Og for noe som burde være helt dagligdags for alle i 2015: å ha et avslappet forhold til seksuell legning.

I går ga jeg noen sitater til en pressemelding som èn av mine sponsorer – spillselskapet ComeOn! – la ut. Bakgrunnen var siste ukes store debatt om homofili innenfor idrett generelt, og norsk fotball spesielt. Hvorfor Tippeligaen er tilsynelatende kjemisk fri for homofile, og hva det hadde betydd å hatt noen som turte å ta første steg «ut av skapet». Mine tanker rundt dette var kombinert med en oddstavle ComeOn! hadde satt på hvilken tippeligaklubb som kom til å ha den første åpne homofile spilleren i sin stall.

Litt alvor og litt moro i samme pakke med andre ord. Litt sånn jeg er som person, egentlig.

Og jeg var forberedt på at det ville komme reaksjoner. For er det èn ting debatten de siste dagene har vist: Seksuell legning, hvordan man viser det, OM man viser det, hvordan man bør vise det o.s.v. er dessverre fortsatt et minefelt der bombene smeller nesten uansett hvor man setter foten.

Så kan man velge: stå på stedet hvil og ikke gjøre noe – eller tørre å ta noen steg framover, fyre av et par eksplosjoner og håpe at veien blir litt lettere for de som kommer etter.

Ikke at de små uttalelsene i gårsdagens pressemelding var noe banebrytende. På ingen måte. Men det var i det minste et forsøk på å holde liv i en viktig og alvorlig debatt med litt glimt i øyet.

For uten en dose humor og selvironi tror jeg de fleste kamper man fighter i livet blir i overkant tøffe.

Personlig grudde jeg meg lenge for å si noe om min egen seksuelle legning. Jeg var redd for ettervirkningene av å være ærlig. Men jeg kom til slutt til et punkt der jeg bestemte meg for å ta hensyn til mine egne følelser og slutte å tenke på hva andre måtte mene.

Hvorfor skal det være slik at man gruer seg til å fortelle noe som handler om noe så fint?

Ærlighet med seg selv og egne følelser – og kjærlighet mellom to mennesker – er noe av det fineste man kan oppleve.

Helt uavhengig av legning.

4 Comments

 1. Shirley Ånnerud

  Hei Vibeke:) Jeg skjönner ingenting, hvorfor kan ikke alle få kysse, väre glad i, eller elske den personen de vil? Hvorfor er det så viktig for noen å nekte andre å få oppleve den gleden? ?Alle er like mye verdt <3 Jeg er så glad for at du er DU og at du endelig kan leve ditt liv som DU vil, med HVEM du vil 🙂

 2. Nina Pavlova

  Hey Vibeke! I was enjoying your posts about training and your ways of relaxing, but this one caught my eye.. Nowadays I see this issue to be raised regularly. Homosexuality and sport. But I have no idea why it bothers people, sport fans. An athlete is a performer, so we should let him/her perform in the sporting field not in a gay bar or wherever else. And I like when you say “completely independent from sexuality”, sexuality doesn’t make an athlete stronger or faster.. It doesn’t help. So why don’t people leave it to every individual?! Why do people have so much aggression when someone comes out? You can’t imagine how tough it is in Russia. I feel ashamed of my people.
  Thank you for sharing your thoughts on this!

 3. Du er den råeste, hardeste, mykeste og flotteste dama jeg vet om! Helt uavhengig av legning. Jeg digger deg 🙂 Jeg syntes det er absurd at seksuell legning og/eller preferanser i det hele tatt er et tema i idrett. Hva i all verden har det å si, hvem du ønsker å dele livet og/eller ha sex med, for hvordan du spiller fotball etller går på ski?!

 4. Ingolf Johnsen

  Hei! dere får nesten unnskylde at jeg blander meg inn i denne saken, men jeg ønsker å ta frem det Bibelen sier om dette. Innerst inne vil vi vel alle komme til Himmelen når vi dør. Gud har gitt oss sine instrukser hvordan vi skal forholde oss, for å komme dit. Vi kan ikke gjøre imot det han sier, og likevel håpe på at vi har en kjærlig Gud som vil ta seg av oss. Gud er full av Kjærlighet, han sendte oss Jesus for at han skulle vise oss veien til Gud. Det er ikke synd å elske et annet menneske av samme kjønn. Men det er når disse to har sex i sammen at det er synd, da sier Bibelen at det er en styggedom for Herren. Skal vi klare det må vi ha hjelp av han. Det begynner med å invitere han inn i vårt liv. Dere kan lese om det i Romerbrevet Kap.10.vers 9-10 Jeg ønsker dere alle lykke til. Han vil at alle mennesker skal bli frelst og lære sannheten å kjenne.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *