Det er slutt.

10 km Women Classic Mass start

Jeg legger konkurranseskiene på hylla. En epoke av livet er over og jeg trer inn i en ny med stor spenning, nyskjerrighet og et snev av usikkerhet.

Det har vært like enkelt som det har vært vanskelig å gi slipp på det som har vært livet mitt i 20 år. Det å konstant jobbe etter utvikling, marginer, detaljer. Målrettet jobbing for å nå drømmene mine. Det har vært fantastisk men det har også til tider vært vanskelig. Som alt annet her i livet. D går opp og ned. Man feiler, lærer og går videre.

17år på landslag, det har vært en innholdsmessig reise, det har vært cirkus, det har vært latter og tårer. Mest av alt har det vært ekstremt lærerikt og interresant. Det å være del av en prestasjonkultur på den måten er et privilegium. Det og være en del av et lag og støtteapparat som så til de grader har lyst å lære av hverandre og jobbe for å bli verdens beste er en hverdag jeg bare kunne drømt om.

Det var drømmen min. Og den ble realisert.

Det har selvføgelig kostet, til tider litt vel mye. Medaljene har alltid en bakside men summen av hele opplevelsen er en reise jeg ikke ville vært foruten. Jeg har fått leve ut drømmen, konkurrert med verdens beste, vært en av verdens beste, skapt venner for livet på kryss av landegrenser og tatt del i verdens mest sukserike kvinnelandslag i langrenn. Jeg er stolt. Stolt av hva laget har prestert, stolt av hvordan støtteapparatet og smøreteamet har lagt til rette for vår at vi skal utvikle oss. Stolt av hva jeg selv har prestert.

SKI-NORDIC-WOMEN-MASS

Oppturene, nedturene. Livet mitt som langrennsløper har formet meg til den personen jeg er i dag. NÅ vil jeg dele av mine erfaringer. Jeg vil dele kunnskapen jeg sitter med. Jeg vil lære bort teknikk, jeg vil at andre skal få oppleve gleden av å spenne på seg skiene i nordmarka og seile bekymringsløst innover. Jeg vil dele historiene. Usensurert.

Vibeke Skofterud

Jeg vil snakke om teambuilding og jeg vil fortelle min egen historie. Fra norges nye stjerneskudd til å ville være innlagt og bli passet på. Veien tilbake tiil toppen, året utenfor landslag.  Jeg vil dele erfaring rundt d å bli fanget av fokuset på mat og kropp. Det å mistet fotfeste til hva som egentlig er viktig her i livet og la maten styre hverdagen. Jeg vi fortelle om OL gullet og Vasalopp rekord som få trodde på.

Det har sagte men sikkert gått opp for meg de siste to årene at karrieren min ikke lenger er mulig å fortsette. Sakte men sikkert har jeg opplevd at glede og tilfredstillelse ikke lenger er styrt av prestasjoner. Det er godt å kjenne at kravene til seg selv senkes og at det er andre ting her i livet som blir viktig. Jeg har levd av å dyrke meg selv og laget, jeg skal fortsette å dyrke meg selv og interressene mine men jeg skal også få øynene opp for hva andre ting livet har å by på. Jeg har også blitt en del av idrettsgleden. Og ser med store glede frem til å spre den. Få barn og unge uansett bakgrunn, religion, legning og ambisjoner til å kjenne på gleden ved det å bevege seg. Skape øyeblikk. Bidra til at de blir trygge på seg selv og finner sin egen positive identitet og at at bevegelse blir en del av det.

Det er mange som personlig skulle vært takket.

Olympiatoppen. Helseavdelingen som alltid stiller vis d er noe. Store smil og alltid god stemning. Ærnerningsavdelingen som jg har hatt et supert samarbeid med. Ledelsen som alltid er positive og imøtekommende. Testavdelingen, Elisabeth og Erlend. Dere skulle fått et eget kapittel i boken min. Takk for at dere var der selv da jeg ikke var på lag. Evig backing og masse gode røverhistorier og fine treningsøkter.

Morten og Mathias, jeg ble sterk av øktene deres og lærte en hel del jeg skal ta med meg videre.

Egil, du har vært tålmodig og gitt meg tillitt der andre hadde gitt opp.

Steinar, du har vært alt for meg. Du må ikke tro jeg slår opp med deg. Du er en venn for livet og den som kjenner meg aller mest av alle i mitt nettverk. Gleder meg til mere samarbeid og videre vennskap.

Landslagsjentene. Shit for en gjeng. Rå, positive, ydmyke og i det hele tatt verdens beste.

Min personlige lege. Som åpner dørene sine midt på natten for å se om halsen er rød eller for å sy et oppkuttet kne. Og som alltid backet og var evig positiv.

Mamma, Pappa og bror. Som alltid finner noe positivt å si uansett resultat.

IMG_1842

Vibeke

6 Comments

 1. Caroline Simonsen

  Det har vært en ære å følge dine idrettsprestasjoner, Vibeke!
  Takk for mange flotte øyeblikk og lykke til videre 🙂

 2. Sigmund Løland

  Takk for alle store og små øyeblikk du har delt med oss gjennom alle disse årene. Og det er ikke lite…… Du er det jeg vil kalle for “Hel ved” 🙂

  Beste ønsker for fremtiden 🙂

 3. LuisGarcia10

  Gratulerer med en strålende karriere! Vasaloppet var rått 🙂

 4. Elias Aubech

  Takk for at jeg har fått være med deg på reisen som ivrig tilskuer gjennom alle disse årene, langrennsporten blir ikke den samme uten deg i sporet. Du er en flott kvinne, Vibeke! Ønsker deg alt godt og lykke til videre! 🙂

 5. Takk for mange fine idrettøyeblikk og lykke til med fremtiden Vibeke.

 6. David Koht-Norbye

  Takk for mange gode opplevelser og spennende renn. Lykke til videre, Vibeke. Vi er stolte av deg, og nå får du bedre tid til å besøke oss i Eidsberg. Vi har kjøttkakene klare.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *